Bericht weken 34 en 35.

Hoi familie, vrienden en bekenden,

Vandaag zondag 2 september 2001. Waar blijft de tijd. Meteen van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor alle hartverwarmende bloemen, kaarten en emailberichten. Zonder jullie steun en aandacht zou alles veel moeilijker zijn. Het lijkt alweer "gewoon" dat Marjan in de weekeinden thuis is. Ieder weekend lijkt gemakkelijker te gaan. Je raakt gewend aan de omstandigheden en Marjan wordt per week iets beter. Spannend blijft het in ieder geval wel. Voor de kinderen geldt hetzelfde en daar is Marjan heel blij om. Wytze steekt hele verhalen af tegen Marjan. Ze vinden het leuk om met mem een blokje om te rijden in de rolstoel. Heb gelukkig niet de indruk dat ze zich zouden schamen voor hun moeder in de rolstoel. Ook buurkinderen vinden het prachtig en interessant om Marjan te zien en voor zover ze kunnen te communiceren via de letterkaart. Marjan en ik zijn heel blij met onze plek in Beetsterzwaag. Een eerste meeloopdag heeft afgelopen dinsdag plaatsgevonden. Een dag voor de naaste(n) om een revalidatie programma helemaal mee te lopen. Ontzettend leerzaam. We begonnen de dag met logopedie, daarna fysiotherapie, maatschappelijk werk, eten, gesprek met verpleging, korte kennismaking met de muziektherapeute, gesprek met assistent revalidatie-arts en tenslotte ergotherapie. Voor alle disciplines geldt dat er op verzoek tussendoor ook meegekeken kan worden omdat de meeloopdagen eenmaal per drie weken zijn gepland. Met name de logopedie, fysiotherapie en ergotherapie zijn heel leuk om te zien. Dat zijn uiteindelijk de onderdelen die voor een thuissituatie van groot belang zijn. Wat mij opvalt is dat men over het algemeen verbaasd staat van de activiteiten die we inmiddels ondernomen hebben om ons huis aan te passen. Bij de meeste revalidanten komt dat item pas aan de orde op het moment dat ze al een hele tijd gerevalideerd hebben. Om vervolgens vaak een lijdensweg af te leggen bij de vele instanties om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen. De laatste ontwikkelingen bij Marjan:

Eenmaal per dag 10 minuten op de sta-tafel. Horizontaal goed vastmaken en vervolgens langzaam vertikaal draaien. Is goed voor spierspanning over het hele lijf. Sinds afgelopen week een kwartier lang met de benen naast het bed. Ter bevordering van de rompbalans. Volgens de fysiotherapeute gaat dat ongelooflijk goed. Alles in verhouding. Donderdag j.l. heeft er een gesprek plaatsgevonden met de logopedie. Om te kijken hoe we tijdelijk de communicatie kunnen verbeteren. Ik sta versteld van de mogelijkheden. Dat er stemkomputers bestaan wist ik al een tijdje maar dat het zulke mooie echte stemmen zijn! Met ongekende mogelijkheden. Om bijvoorbeeld je binnenkomende emailberichten voor te lezen. Of om het dagboek voor te lezen. Meteen maar even Marjan’s emailadres in Beetsterzwaag:

Skwab@cybercomm.nl, bij het onderwerp graag "marjan", dan weten ze voor wie het is.

De informatie laten we deze week op ons inwerken om vervolgens in overleg een verantwoorde keuze te kunnen maken. Kosten; "De Friesland" zorgverzekeraar. Er wordt deze week een elektrische rolstoel voor Marjan besteld. Kosten; WVG. (gemeente Heerenveen) Overigens worden deze investeringen rechtstreeks geregeld door Revalidatie Friesland! Op eigen initiatief krijgt Marjan eenmaal per week van een vriendin voetreflextherapie. Volgens Marjan een heerlijk gevoel voor met name ook de linkerkant van haar lichaam. In grote lijnen is deze therapie te vergelijken met de accupunctuur. De voetreflextherapie werkt echter niet met naalden maar wordt via massage van de voeten gegeven. Aanstaande dinsdagmiddag ga ik met Marjan naar het ziekenhuis in Drachten. Daar worden foto’s gemaakt van Marjan’s linker "spits"-voet. Om vervolgens te bekijken hoe we de voet straks weer onder 90 graden krijgen. Binnenkort gaan Marjan en ik met z’n tweeen naar Utrecht om een "slik"-filmpje te laten maken. Dichterbij zou het ook kunnen maar Beetsterzwaag hecht aan goede ervaringen. Daar sluiten we ons graag bij aan!

De aannemer is begonnen. Nadat we thuis met vereende krachten het terrein bouwrijp gemaakt hebben. (iedereen bedankt, ik had er zelf geen tijd voor!)Dinsdag aanstaande worden de betonbalken gestort. De vloer er op ligt als Marjan volgende week weer thuis komt! Om de vier katten te sparen heeft heit een tijdelijk kattenverblijf gemaakt. Ik hoop dat iedereen dit bericht zoals altijd thuiskrijgt. Mijn computer heeft ook een operatie ondergaan. Windows ’95 is vervangen door ’98. Daarmee zijn enkele adressen zoekgeraakt. Mag ik je prive mail-adres nog even Derk?

De opvang van onze jongens buiten jullie aanbiedingen lijkt in grote lijnen geregeld. Bij een aantal van jullie kom ik er binnenkort op terug.

Drie-wekelijkse berichtgeving zit er helaas niet in. Marjan is het er niet mee eens. Ik blijf jullie dus eenmaal in de twee weken op de hoogte houden. Vanavond probeer ik nog even wat foto’s te mailen die we vorig weekend maakten toen het zulk fantastisch weer was. Marjan in het gras. Inventief met de til-lift.